Hypnotherapie

Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en lichamelijke aard, maar ook voor (sport)prestatieverbetering. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere therapievormen. De cliënt wordt door de hypnotherapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf.

 

In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf.
In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken.

 

Trance is een fase tussen waken en slapen in. Je komt daar doordat de hypnotherapeut je met suggesties daarheen begeleidt. In deze toestand komen er vaak beelden uit je onbewuste die je op het goede spoor van een oplossing brengen.

 

Iedereen is wel in hypnose/trance geweest, misschien zonder dat je het zelf wist. Je zit bijvoorbeeld zo diep verzonken in een boek dat je niet eens hebt gehoord dat er iemand naast je staat en je een vraag heeft gesteld. Je bent ergens helemaal op geconcentreerd. Deze natuurlijke manier van trance wordt in de hypnotherapie ook gebruikt. Niets engs dus!

Waarmee kan ik terecht bij een hypnotherapeut?

 

Met hypnotherapie worden veel klachten verminderd of verholpen. Omdat ieder mens uniek is en elke klacht of hulpvraag anders is, zou het onzorgvuldig zijn hier te stellen dat bepaalde klachten opgeheven worden met hypnotherapie.

Doordat ervaren hypnotherapeuten goede resultaten, met hun cliënten hebben bereikt met deze technieken en door wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de behandeling met hypnose, kunnen wij concluderen dat veel klachten in aanmerking komen voor behandeling met hypnotherapie.
De behandeling door artsen en medisch specialisten blijft voor tal van ziektes van groot belang. Als ondersteuning hiervan biedt hypnotherapie steun, inzicht in eigen handelen en kwaliteiten, vermindering van of beter kunnen omgaan met de klachten en bij sommige klachten of problemen klachtenvrij zijn.
Hieronder een greep uit de lijst van klachten, waarvan in de praktijk is gebleken, dat deze zinvol behandeld kunnen worden met hypnotherapie:
o Afleren van ongewenst gedrag
o Angsten, fobieën
o Burn out
o Concentratie- en geheugenproblemen
o Depressieve gevoelens
o Emotionele uitbarstingen
o Inzicht krijgen in eigen mo­ge­lijkheden
o Nervositeit en spanning
o Pijnklachten
o Psychosomatische klachten, bijvoorbeeld maag­- en darmklachten, hyperventileren
o Seksuele problemen
o Slaapproblemen
o Stress
o Trainen van vaardig­he­den
o Traumaverwerking
o Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces

o Stoppen met roken

o Afvallen (ook virtuele maagband genoemd)

Hypnotherapie bij kinderen

 

Hypnotherapie is mogelijk vanaf de leeftijd dat kinderen goed aanspreekbaar zijn. Dit kan vanaf ongeveer 6 jaar. Wij behandelen kinderen vanaf ongeveer 14 jaar.

De hypnotherapie wordt aangepast aan de leeftijd en de ontwikkeling van uw kind. Dus bij oudere kinderen zal de therapie er iets anders uitzien dan bij jongere kinderen. Hoe jonger, hoe spelenderwijs er gewerkt wordt.

 

Hypnose, hoe werkt het?

Hypnose kan goed vergeleken worden met dagdromen. Dit is iets wat uw kind al van nature doet. Hij is “hier”, maar in gedachten en spel “daar”. Hij zit op het klimrek, maar dit is voor hem een piratenboot. Bij dagdromen ben je heel ontspannen en tegelijkertijd heel geconcentreerd. Je raakt niet “weg”, maar je maakt juist alles heel bewust mee.
Hypnotherapie maakt gebruik van ontspanning, verbeeldingskracht en verbeeldingsoefeningen om onbewuste patronen los te laten. Uw kind leert nieuwe innerlijke mogelijkheden om om te gaan met zijn probleem.

 

Hypnose is effectief.

Kinderen maken zelf vaak actief gebruik van hun verbeeldingskracht. Bij hypnotherapie maakt de therapeut gebruik van deze natuurlijke aanwezige verbeeldingskracht d.m.v. verbeeldingsoefeningen. Om dat waar uw kind mee zit of last van heeft, te veranderen.
Uw kind leert zelf om een positieve verandering teweeg te brengen. Emoties worden verwerkt, klachten verdwijnen, spanning wordt losgelaten. Uw kind krijgt weer rust, stabiliteit, zelfvertrouwen en plezier.

 

Bij welke klachten?

Hypnose kan bij kinderen voor zeer veel klachten worden gebruikt. De meest bekende zijn acute en chronische pijn. Onderzoek heeft laten zien dat hypnose zeer goed werkt bij acute pijn, zoals bijvoorbeeld als kinderen geprikt moeten worden. Om die reden wordt het steeds vaker toegepast op kinderafdelingen in ziekenhuizen en bij tandartsen.

 

Een lijst van klachten waarbij hypnose wordt toegepast staat hieronder vermeld. 

 • Functionele klachten, waarbij lichamelijke aandoeningen zijn uitgesloten, zoals buikpijn, hoofdpijn en/of hyperventilatie

 • Angst, bijvoorbeeld voor duiken door het ‘gat’, voor examen, insecten enz.

 • Pijn zowel acute pijn (bloed prikken, tandarts, enz.) als chronische pijn

 • Aandoeningen die onvoldoende reageren op standaard medische behandeling zoals bedplassen, broekpoepen, astma, eczeem en allergie

 • Misselijkheid en spugen

 • Concentratie problemen

 • Gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst

 • Obesitas

 • Slaapstoornissen

 • Examenvrees

 • staat uw vraag hier niet bij? neem contact met ons op